Beginnende voetschimmel

Voetschimmel, ook wel tinea pedis genoemd, behoort tot de groep huidinfecties veroorzaakt door schimmels die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. De medische term is tinea pedis (tinea schimmel, pedis voet ). Een bekendere benaming voor voetschimmel is zwemmerseczeem of in het Engels athletes foot. Voetschimmel is een infectie van de huid door een schimmel. Schimmels zijn levende organismen die een eigen orde vormen. Plaatsen waar de schimmel kan voorkomen zijn bijvoorbeeld in zwembaden, openbare douches en saunas. Hoe voorkom je het?

Mogelijk hangt dit samen met met het niet kunnen naleven van de bovengenoemde leefregels. Ook wordt er gedacht dat er een soort van een verhoogde gevoeligheid bestaat voor het krijgen van een voetschimmel. Bij sommige mensen buigt de kleine teen teveel naar binnen. De kleine teen ligt daardoor constant tegen de ernaast naastliggende teen aangedrukt, waardoor de tussenliggende ruimte vochtig blijft en moeilijker droog te houden. Juist in deze ruimte treedt er steeds scabies weer een nieuwe schimmelinfectie.

kousen en verschoon ze 1 x per dag. Katoenen sokken hebben de voorkeur omdat deze goed vocht opneemt. Draag goed ventilerende schoenen die niet knellen. Draag badslippers in openbare ruimten (zwembad, sporthal, sauna). Wat is de prognose voor een voetschimmel? Wie énmaal een voetschimmel heeft opgelopen kan dit, zelfs na een eerder geslaagde therapie, steeds opnieuw krijgen.
beginnende voetschimmel

Lees hier alles over voetschimmel!


Het bijzondere van dit middel is dat het leverbaar is in zowel een crème, lotion als in een spray. Inwendige middelen, bij hardnekkige voetschimmel en bij schimmelnagels krijgt u een tablettenkuur voorgeschreven met schimmeldodende middelen. Deze middelen dient u in een kuur periode te gebruiken. Een behandelkuur duurt kromme minimaal zon 3 maanden. In hardnekkig gevallen kan een behandeling tot zelfs 6 maanden duren vórdat een bevredigend resultaat, wordt bereikt. Voorbeelden zijn Trisporal (itraconazol lamisil (terbinafine) en Diflucan (fluconazol). Wat kunt u zelf tegen een voetschimmel doen? Was uw voeten met niet al teveel zeep. Gebruik geen desinfecterende zeep.

Ik heb voetschimmel Thuisarts


Na het baden moeten de voeten geheel en vooral tussen de tenen goed worden afgedroogd. Sokken dienen goed vocht-opnemend te zijn; katoenen sokken hebben de voorkeur; synthetische materialen sluiten af en bevorderen transpiratie. Sokken dienen regelmatig te worden gewassen, maar hoeven niet te worden uitgekookt. Bij transpirerende voeten een drogende poeder gebruiken. Lederen schoenen, die goed ventileren, zijn te verkiezen boven schoenen van synthetische materialen waarin de voeten meer zweten. Schoenen worden zo mogelijk per dag verwisseld om ze de gelegenheid te geven te drogen. Open schoenen zijn uiteraard ideaal, maar in ons klimaat niet altijd te dragen. Niet op blote voeten lopen maar badslippers en houten en kurken vlonders in douches en wasruimten gebruiken, omdat zich in de naden schimmelsporen kunnen nestelen en ze niet goed te reinigen zijn.

Bij een heftige acute schimmelinfectie van de voeten kunnen een enkele keer reactieve niet besmettelijke blaasjes of schilfering aan de handen ontstaan. Aan de handen is dan geen schimmel aanwezig. Het is belangrijk om te weten dat cupmaat de beschreven huidafwijkingen niet altijd door een schimmel worden leringen veroorzaakt. Dergelijke huidafwijkingen worden in ongeveer de helft van het aantal gevallen veroorzaakt door andere aandoeningen. Om zekerheid te krijgen moeten huidschilfers onder de microscoop worden bekeken of moet op schimmels worden gekweekt.

Hoe wordt de diagnose gesteld? Wanneer de arts zekerheid wil hebben of er sprake is van voetschimmel of van een andere huidaandoening, kan hij schilfers van de huid of nagels afnemen en deze na bewerking onder de microscoop onderzoeken. Men kan op deze manier tijdens het spreekuur in een betrekkelijk kort tijdsbestek de aanwezigheid van schimmels aantonen. Een tweede methode van onderzoek is het kweken van schimmels uit de huidschilfers. Dit onderzoek duurt 6 weken. Wat kun je doen aan voetschimmel?

beginnende voetschimmel - sterdam


Contact met schimmels is echter niet geheel te vermijden. Lang niet altijd is het duidelijk waar iemand de infectie heeft opgelopen. Men moet ervan uitgaan dat sporen van dermatofyten in onze leefomgeving in ruime mate aanwezig zijn, waardoor infectie ook buiten bovengenoemde plaatsen mogelijk. Omdat men in westerse landen, door verbeterde wasmachines en wasmiddelen, op steeds lagere temperaturen is gaan wassen, kunnen schimmelsporen ook makkelijker in kleding de wasbeurt overleven. Verschijnselen van voetschimmel, vier soorten afwijkingen kunnen het gevolg zijn van een schimmelinfectie aan de voeten, die al of niet in combinatie voorkomen.

Wittige schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Vooral de ruimte tussen de 4e en 5e teen is vaak aangetast. Een populaire benaming van deze infectie is tenenkaas, vanwege de geur waarmee het soms gepaard gaat wanneer tevens bacteriën aanwezig zijn. Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid nattend worden. Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden. Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels.

Voetschimmel en kalknagel herkennen daktarin

Transpirerende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken bevorderen schimmelgroei. Het maakt duidelijk waarom in ons klimaat voetschimmel zich vooral manifesteert in de zomer. In de tropen komen voetschimmelinfecties meer voor bij schoenendragers dan bij mensen die op blote voeten lopen. De populaire benaming zwemmerseczeem voor voetschimmel laat zich gemakkelijk verklaren: door het zwemmen en douchen wordt de huid vochtig en daardoor meer vatbaar voor infectie. In druk bezochte douche- en kleedruimten zullen vitale sporen in het algemeen ruimschoots aanwezig zijn, omdat er altijd wel mensen met een voetschimmel zullen rondlopen. Gebruikers van deze ruimten lopen dus grotere kans op het oplopen van een voetschimmel. Mogelijk kan men door het dragen van badslippers een infectie met voetschimmel voorkomen. Ook goed afdrogen van de voeten en vooral van de ruimten tussen de tenen is een belangrijke maatregel ter voorkoming van een infectie.

Voetschimmel doeltreffend behandelen daktarin

Vaak ontstaan dan afwijkingen die bekend staan als ringworm, zich uitbreidende rode schilferende plekken die in het midden vanzelf weer genezen waardoor de ringvormige structuur ontstaat. Ringworm komt veel minder vaak voor dan voetschimmel. Wat is de oorzaak van voetschimmel? De oorzaak is een besmetting met een schimmel die zich graag nestelt in de vochtige huid. Besmetting vindt vaak plaats: in zwembaden en gemeenschappelijke douches; bij zweetvoeten in slecht ventilerende sportschoenen; als de zuurgraad van de huid wordt verstoord doordat de voeten te vaak worden gewassen met zeep de zeep waarmee de voeten worden gewassen niet goed wordt weggespoeld. Hoe krijg je voetschimmel? In een vochtige en warme omgeving kunnen sporen gemakkelijk philips uitgroeien tot schimmels. Daarom komen voetschimmelinfecties veel voor.

Voetschimmel is een huidinfectie veroorzaakt door schimmels, die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Door de ontstekingsreactie die hiervan het gevolg is ontstaat een huidafwijking die gepaard gaat met schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan. De populaire benaming van de aandoening is zwemmerseczeem of in het Engels athletes foot. Dit suggereert dat zwemmen de oorzaak is, maar baby hoewel zwemmen een risicofactor is voor het oplopen van voetschimmel, zijn er ook andere situaties die de kans op infectie vergroten. Voetschimmel komt veel voor; zeker 10 van de bevolking heeft er last van, van de volwassenen zelfs 20, terwijl bij personen met een verhoogde infectiekans het percentage nog hoger ligt. Behalve aan de voeten kunnen schimmels ook op andere plaatsen de huid infecteren.

Herken een kalknagel voordat je hem effectief kunt behandelen

Hoe wordt een voetschimmel behandeld? Uitwendige middelen, voetschimmel wordt in het algemeen behandeld met een crème of een zalf, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt en die meestal tweemaal per dag dun moet worden aangebracht (bijv. Daktarin, loprox of nizoral). Men dient deze behandeling ook nog 4-6 weken voort te zetten nadat de huidafwijkingen zijn verdwenen. Daarnaast is het belangrijk al uw schoenen en sokken met een schimmeldodend middel (strooipoeder of spray) mee te behandelen. De sporen van de schimmel blijven er namelijk in achter, ook na herhaaldelijk wassen. Als u deze sporen niet uitwist, zou u zichzelf keer op keer opnieuw besmetten en daar kan geen behandeling tegenop. Dit middel bevat sulconazolnitraat, een schimmeldodende stof.

Beginnende voetschimmel
Rated 4/5 based on 836 reviews
Recensies voor het bericht beginnende voetschimmel

  1. Dulyzed hij schrijft:

    Het knippen of vijlen van een nagel in een vergevorderd kalknagel stadium is zeer lastig. Schimmel op het lichaam. Omdat deze ruimte het meest afgesloten is, heerst daar de hoogste vochtigheid.

  2. Wyjup hij schrijft:

    De nagel van je grote teen wordt vaak als eerste getroffen. Voetschimmels zijn niet onschuldig, voetschimmels kunnen heel wat ongemakken veroorzaken zoals jeuk, pijn of een branderig gevoel. De aandoening kan ook weer spontaan genezen. Wanneer men een nagel goed bekijkt is het niet moeilijk om een schimmelnagel te herkennen.Jouw feedback:

Uw e-mail zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

U kunt maximaal vier foto's van de formaten jpg, gif, png en maximaal 3 megabytes bijvoegen: